På dansk På svenska På norsk In English In English U.S. office

Hvornår går en harddisk i stykker - Eller hvor lang tid kan jeg forvente, at min harddisk virker?

Som udgangspunkt kan man sige, at alle harddiske på et eller andet tidspunkt vil gå i stykker.
Man kan ikke umiddelbart sige noget om hvornår en harddisk vil gå i stykker, men for at give et statistisk fingerpeg, har vi fået fat i nogle data fra en amerikansk online backup tjeneste, der hedder Backblaze.

Backblaze bruger over 25.000 almindelige harddiske til deres 75.000 terrabyte datalager og har således brugt nok harddiske til at kunne lave en statistik for perioden 2009-2013, man må kunne regne med.
Havde vi haft mulighed for det, ville vi gerne have kunnet vise dig statistik fra Google, Amazon, Microsoft eller Dropbox, men Backblaze har frigivet den mest komplette statistik.
Vi antager dog at billedet er det samme for de andre virksomheder.

I skemaet nedenfor kan du se hvor mange drev, Backblaze har haft i brug i løbet af årene

Backblaze har valgt at benytte almindelige harddiske, da disse er billigst. Det har vist sig, at de dyre "server-harddiske" ikke holder længere end de billige, men det er en helt anden side af sagen, som du kan læse mere om her.
Som udgangspunkt har 78% af deres harddiske holdt i mere end 4 år, så mens de altså har en detaljeret oversigt over de 22% diske, der har fejlet indenfor de første 4 år, kan de ikke sige noget om, hvad der sker efter de 4 år er gået...

I det næste skema kan du se lidt om fejlraterne. For lige at forklare hvordan en procentuel fejlrate skal forstås, så forestil dig, at din harddisk går i stykker efter 4 år. Det giver en årlig fejlrate på 25%. Går din harddisk i stykker efter 6 år, giver det en årlig fejlrate på 200% og går den i stykker efter en time giver det en fejlrate på 876.000%...

Teknikere har noget, de kalder en "badekars-kurve", der beskriver forventede fejlrater. Ideen er, at fejl typisk opstår af 3 årsager:

1. Fabrikationsfejl, der viser sig ret hurtigt ("Early 'infant mortality' Failure" i skemaet).
2. Tilfældigt opståede fejl, der opstår løbende ("Constant (Random) Failures" i skemaet).
3. Nedslidning, der opstår efter længere tids brug ("Wear Out Failures" i skemaet).

Teorien passer fint med den erfaring de har med harddiske hos Backblaze. Skemaet nedenfor viser fejlraten for drev i hvert kvartal af deres levetid. I de første 18 måneder ligger den omkring 5%, hvorefter den falder en del for igen at stige voldsomt efter 3 år.

Der er altså færre fabrikationsfejl end forventet (i forhold til teknikernes "badekars-kurve"), men det ser altså ud til, at det er omkring de 3 år, at harddiskene begynder for alvor at gå i stykker...

I det næste skema kan du se lidt om den forventede levetid for en harddisk. At beregne en forventet levetid for harddiske er ikke helt ligetil. Det kan være, at de allesammen holder i 10 år. Eller måske holder nogle af dem i 20 eller 30 år. Jo flere, der holder rigtig længe, jo sværere er det at finde et gennemsnit.

Mere relevant er det nok at beregne en middel levetid. Med andre ord: Hvor lang tid går der, før halvdelen af harddiskene har givet op. Og det er det ved at lykkes at kunne beregne for Backblaze.

På internettet er det faktisk ret svært at finde et svar på, hvor længe en harddisk kan holde. Man kan finde forskellige anekdoter eller referencer til undersøgelser fra Google eller CMU (Carnegie Mellon University), der dog ikke utvetydigt besvarer spørgsmålet.
Anekdoterne giver heller ikke et svar, vi kan bruge til noget.

Googles undersøgelse fortæller noget interessant omkring fejlrater. Det viser sig, at temperaturen ikke betyder så meget, som man skulle tro og at S.M.A.R.T. teknologien, der skulle kunne forudsige når en harddisk er ved at stå af ikke klarer opgaven særlig godt.
CMUs undersøgelse viser at producenternes MTBF (Mean Time Between Failures - den tid, der i gennemsnit går før et drev fejler) er (stærkt) overdrevet. Harddiske går i stykker væsentlig oftere end de skal i henhold til producenternes forventninger.

I skemaet nedenfor kan du se procentdelen af drev hos Backblaze, der stadig fungerer i forhold til hvor gamle de er:

 • I det første 1½ år fejler 5,1% af drevene pr. år.
 • I det næste 1½ år fejler ca. 1,4% af drevene pr. år.
 • Efter 3 år fejler 11,8% af drevene pr. år.

  Ovenstående skema kan godt virke en smule misvisende. Vær opmærksom på, at det kun er 1 ud af 5 harddiske, der er gået i stykker.

  Nedenfor ser du samme skema, hvor det er tydeligt at se, at 80% af harddiskene stadig fungerer.

  Men hvad sker der så, når harddiske er ældre end 5 år?

  Hverken Google eller CMU kan give os data om så gamle harddiske selv om CMUs undersøgelse i konklusionen hævder at fejlraten vokser efter 5 år.

  På tidspunktet dette skrives, har Backblaze eksisteret i 5 år og alle de harddiske, de har benyttet, har været nye modeller, så de har heller ikke data for ældre harddiske, men deres forventning kan aflæses i skemaet nedenfor.
  Hard Drive Failure Rates by Model


  Vil du læse hele artiklen fra Backblaze (på engelsk), kan du klikke her

  Du kan se et mere opdateret skema hos Comparitech ved at klikke her